Waar moet ik op letten bij voeding?

"Waar moet ik op letten bij voeding? Ben jij je weleens bewust van wat je allemaal inneemt?"

Voordat we bovenstaande vraag beantwoorden, is het goed om te weten dat er verschillende productieprocessen van voedingsmiddelen bestaan. Maar hoe bepaal je nu welke goed of minder goed is? Hieronder wat uitleg.

Om te begrijpen waarom je bepaalde voeding beter wel of niet kan nemen, beginnen we bij de basis. Ons lichaam is evolutionair niet heel veel veranderd t.o.v. de oertijd, maar onze leefstijl duidelijk wel. Hieronder een aantal dingen benoemd.

Reguliere voeding

Onder reguliere voeding verstaan we alles wat je kan kopen zonder het keurmerk biologisch of biodynamisch. Tijdens het produceren van deze voedingsmiddelen worden er verschillende gewasbeschermingsmiddelen ingezet zodat de gewassen (o.a. groenten en fruit) sneller groeien, maar ook langer houdbaar zijn. Sneller groeien, betekent ook dat de gewassen sneller hun nutriënten moeten produceren. Je kunt je afvragen of dit wel (genoeg) gebeurt.
Als je gaat kijken naar de gewasbeschermingsmiddelen, dan wordt er vaak niet één gebruikt, maar meerdere. Één van de bekendste is glyfosaat. Onderzoeken zijn vaak gericht op één pesticide, waardoor je niet kan inschatten wat het effect is van meerdere op één bepaald product.

Biologische voeding

 

Onder biologische voeding verstaan wij voeding die het keurmerk EKO of biologisch hebben. Biologisch betekent dat er geen gebruik is gemaakt van chemische of synthetische bestrijdingsmiddelen. Daarnaast is er ook rekening gehouden met het dierenwelzijn

Nog regelmatig komen wij tegen dat mensen biologisch met gezond associëren. Dit is niet altijd het geval! Je moet nog altijd blijven letten op allerlei middelen die erin zitten. Voor de consument wordt het niet makkelijk gemaakt.

Biologische Voeding
Biodynamische voeding

Biodynamisch

Bij biodynamisch worden er nog strengere eisen gesteld aan de landbouwgrond en de dieren. Zo krijgen de dieren biologische voeding en worden er hogere eisen gesteld aan het gebruik van mest op de grond waar de groenten en fruit op worden geoogst. Biodynamisch kan je herkennen aan het keurmerk ‘demeter’ zoals je op de afbeelding kunt zien.

GMO

GMO staat voor genetisch gemodificeerd organisme. In het engels vertaald als Genetically Modified Organisms. Kort gezegd geeft dit aan dat er geknipt en geplakt is met het DNA van planten en dieren. Op deze kunstmatige wijze worden er nieuwe eigenschappen toegevoegd aan voedingsmiddelen. Je kunt je afvragen of dat wel zo gezond is? Volgens de CBS-statistieken worden we wel ouder, maar krijgen steeds meer mensen op jongere leeftijd te maken met een chronische ziekte.

GMO vrij

Wij kijken dan ook goed naar voedingsmiddelen waar géén GMO is gebruikt. Zoals de natuur het bedacht heeft, zo moet het zijn én blijven.

 

Zoals Hippocrates zei:

“Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”

Gebruikte bronnen

Bron: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/europees-biologisch.aspx

Bron: https://www.stichtingdemeter.nl/demeter-normen-voor-de-landbouw

Bron: CBS Statline

 
Kennis maken of meer willen weten?  Maak gebruik van onderstaande contact mogelijkheid!

Contact

Meer informatie

Fabiënne Vroomen orthomoleculair therapeut

Fabiënne Mulder – Vroomen

Verpleegkundig orthomoleculair therapeut