Over ons
"De naam Tiosa komt voort uit de Latijnse benaming voor holistische gezondheid (Tionatam Sanitas)."
Waarom Tiosa?
Holistisch denken en handelen, gaat ervan uit dat niets op zichzelf, maar juist in samenhang met elkaar staat. Holistisch kijken is waarnemen van het geheel waarbij mentale, spirituele, emotionele en fysieke constellaties nauw met elkaar zijn verbonden en elkaar fundamenteel beïnvloeden. Tiosa werkt dan ook samen met cliënten die gemotiveerd zijn om op basis van deze aspecten hun eigen gezondheid op een natuurlijke wijze te verbeteren en een groei te bevorderen die blijvend is.
Onze missie
Tiosa daagt mensen en bedrijven uit om op een inspirerende, motiverende en kwalitatief hoogwaardige manier uit zichzelf, spontaan, ongecompliceerd en in elke denkbare vorm in beweging te komen om aldus een blijvende gedragsverandering teweeg te brengen.
Beweging in de ruimste zin van het woord, vindt plaats vanuit een holistische kijk op gezondheid. Tiosa’s ultieme streven is om vanuit de kernwaarden te werken op een wijze zoals de natuur dat voor de mensheid heeft bedacht en bedoeld.
Onze kernwaarden
- Respect
- Betrokkenheid
- Integriteit
- Empathie
- Deskundigheid
- Kwaliteit
- Nauwkeurigheid
Samenwerken en holistisch kijken
Bas Mulder en Fabiënne Vroomen weten als geen ander dat een holistische benadering van lichamelijke en/of geestelijke problemen tot de beste resultaten leidt. Binnen ieders discipline werken zij dan ook nauw samen. Bas, integraal leefstijl- en vitaliteitscoach, begeleidt mensen die bijvoorbeeld een ‘veranderwens’ hebben of een veranderproces ondergaan en daarbij graag een beroep doen op zijn kennis en ervaring. Bas geeft geen advies. Hij helpt cliënten bij het oplossen van een essentiële vraag en daagt hen uit om zelf tot een oplossing te komen.
Fabiënne, orthomoleculair therapeut, heeft jarenlang ervaring in de gezondheidszorg. Fabiënne geeft advies en is een inspirerende factor bij genezings- en/of veranderprocessen. Fabiënne weet als geen ander dat in veel gevallen waarbij sprake is van wezenlijke menselijke veranderingen, juiste voeding en beweging onmisbaar zijn, essentiële zaken waaraan vaak te weinig aandacht wordt besteed.
Met hun holistische kijk op gezondheid, wijzen Bas en Fabiënne klanten naar elkaar door. Zo vormen zij een ideale combinatie voor het begeleiden van cliënten die persoonlijke veranderingen in gang willen zetten en aan hun gezondheid willen werken. Samen bieden zij handvatten zodat mensen zelfstandig hun hulpvraag kunnen oplossen.
Fabiënne: “Essentieel is dat een cliënt de regie terugkrijgt over de eigen gezondheid en er voor zorgt dat dit ook op lange termijn zo blijft”.
Bas: “Om dit te realiseren moet je soms wel eens ‘dingen laten schieten’. Dat is heel belangrijk, van nature valt men immers vaak snel terug in oude patronen”.
Maak kennis met:
Fabiënne, met haar jarenlange ervaring als verpleegkundige, haar kennis met de wijkverzorging, de gehandicaptenzorg, de thuiszorg en haar imponerende stage in Kenia, weet Fabiënne als geen ander wat reguliere geneeskunde exact inhoudt. Fabiënne is van mening dat er ook andere mogelijkheden en/of alternatieven zijn om een klacht aan te pakken; als orthomoleculair therapeut focust Fabiënne zich namelijk op herstel en doet dat op een holistische wijze waarbij zij alle facetten die mogelijkerwijze in het lichaam van invloed zijn op een klacht, onder de loep neemt.
Een probleem kan emotionele, spirituele, mentale en/of fysieke oorzaken hebben en dus is het belangrijk om een holistisch beeld te vormen en een inherent behandelplan op te stellen.
Fabiënne: “Op basis van een klacht kunnen mensen, zowel met als zonder diagnose gebruik maken van de holistische expertise van Fabiënne. De wijze waarop in dit kader moet worden geanticipeerd, is uiteraard van essentieel belang”.
Orthomoleculaire geneeskunde wordt steeds belangrijker; men kijkt immers naar het geheel van de klacht(en) en het ontstaan daarvan. “Als iemand gezondheidsklachten heeft, dan zoek ik naar de oorzaak, kijk met de cliënt mee ‘terug in de tijd’ en probeer sámen de mogelijke oorzaak te achterhalen en stel op basis daarvan het juiste behandelplan op. Ik vind het in dit kader ook heel belangrijk om samen met een cliënt te beoordelen of er wellicht tekorten kunnen zijn aan onder andere vitamines, mineralen, koolhydraten, eiwitten en vetten”.
“Mijn ervaring is, dat heel veel klachten eveneens kunnen worden opgelost door een juiste mindset, door voldoende beweging en vooral ook door gezonde onbewerkte voeding bestaande uit natuurlijke componenten. In ons huidige ‘snelle’ bestaan wordt er, mede door onder andere milieuverontrustende omstandigheden, steeds minder aandacht besteed aan gezond voedsel dat tegenwoordig niet meer de ingrediënten bevat waar ons lichaam nu juist zo’n behoefte aan heeft. Ons voedsel is grotendeels gedegradeerd tot slechts vulling en draagt nauwelijks bij aan een gezond gestel. Aanvulling van puur natuurlijke voedingssupplementen vind ik daarom essentieel”.
“Men vraagt mij wel eens: ‘Waarom ben je orthomoleculair therapeut geworden’. De reden is simpel en logisch. Ik heb altijd veel gesport, maar merkte op een bepaald moment dat ik steeds minder energie had. Ik had vaak last van kramp, mijn uithoudingsvermogen werd minder, ik voelde me moe en kreeg ernstige darmklachten. De huisarts kon geen oorzaak vinden en uitsluitsel geven over wat ik mogelijkerwijze mankeerde. Ik besloot daarom om zelf op onderzoek te gaan en dacht een en ander wellicht te kunnen aanvullen met supplementen. Maar ja, welk supplement moet je kiezen, het is in de winkels een wirwar aan keuzes.
Juist in die tijd ontmoette ik Bas, waarbij we samen zijn gaan kijken welke suppletie ondersteuning kon geven aan mijn klachten. Na gebruik van deze supplementen en aanpassing van mijn voeding, merkte ik al snel verschil. Ik voelde me minder moe en kreeg weer energie. De link was duidelijk: mijn darmen hadden duidelijk profijt van deze aanpassingen. Vanwege mijn snelle herstel kreeg ik steeds meer interesse in orthomoleculaire therapie. In het ‘covid-tijdperk’ heb ik veel onderzocht en veel geleerd over gezond leven, gezondheid en het functioneren van het menselijk lichaam. Deze componenten waren voor mij de aanleiding voor het volgen van de studie orthomoleculair therapeut”.
“’In je oude systeem blijven’ is natuurlijk heel makkelijk. Daar hoef je niets voor te doen omdat je al in die fase zit. Voor mij persoonlijk was dat echter de tijd waarin ik juist allerlei klachten ontwikkelde en daar wilde ik verandering in brengen. Met ‘blijven zitten’ schiet je dus niets op. Volharding en vasthoudendheid zijn daarom belangrijke criteria om verandering in je leven te bereiken. En dat gold ook voor mijn studie orthomoleculair therapeut.
Na mijn middelbare school en het afronden van verschillende MBO-opleidingen (niveau 3 en 4) in de verzorging en verpleging, heb ik jarenlang in de zorg gewerkt en heb ik ook nog de opleiding HBO-verpleegkunde afgerond. Opmerkingen als ‘dat gaat je niet lukken’ en ‘zou je dat nou wel doen’, waren veel gehoorde uitspraken. Dat vereist veel doorzettingsvermogen en discipline. Ik ben gelukkig heel leergierig, heb deze woorden naast me neer gelegd, wist zeker dat ik de studie tot orthomoleculair therapeut wilde volgen en heb die dan ook met goed gevolg doorlopen en afgerond.
‘Doorzetten en niet opgeven’, staat naast empathisch vermogen en meelevendheid, hoog in mijn vaandel. Volharding en doorzettingsvermogen verwacht ik ook van mijn cliënten. Immers, als je iets wilt bereiken, kun je daar alleen komen als je vastberaden bent, je je volledig focust en je einddoel steeds goed voor ogen houdt”.
Bas, een sporter in hart en nieren. Zijn CV liegt er dan ook niet om. Zo behaalde hij een major in tennis en een minor als zwemleider en squashverenigingsleider aan het CIOS in Goes. Als tennisleraar & counselor was hij verbonden aan Camp Greylock te Becket, Massachusetts in de USA, was verder onder andere tennisleraar bij LTC de Bongerd te Kloetinge. Verder volgde Bas de opleiding integraal leefstijl- en vitaliteitscoach aan Mark Academy.
In het kader van zijn kennis en ervaring in de sportwereld, werd hij betrokken bij de sportevenementenindustrie en was in die hoedanigheid verantwoordelijk voor de evenementencoördinatie en -ondersteuning met de ambitie voor duurzame en maatschappelijk verantwoorde evenementen. Ter aanvulling van zijn activiteiten in de evenementenindustrie, verrichtte Bas verschillende horeca- en hospitality-gerichte functies. Op dit moment bekleedt Bas tevens een bestuursfunctie bij de Goese ondernemersvereniging OCG.
Momenteel is Bas mede-eigenaar van Tiosa en is, samen met zijn vrouw Fabiënne, als ambassadeur nauw betrokken bij het in de markt zetten van de natuurlijke en hoogwaardige voedingssupplementen van Beyuna. Bas weet uit eigen ervaring wat het betekent om de juiste voedingssupplementen te gebruiken om optimaal te presteren en gezond te zijn. Hij coacht zijn clientèle dan ook hoe zij hun gedrag inzichtelijk kunnen maken, hoe zij dat kunnen veranderen en kunnen behouden in hun dagelijkse leven.
Als coach geeft Bas zijn cliënten niet zozeer advies, maar helpt hen om zelf antwoord te geven op prangende hulpvragen. Bas helpt cliënten die een persoonlijke en/of zakelijke veranderwens hebben en niet goed weten hoe zij hier mee moeten omgaan.
Bas: “Ik los hun problemen niet op maar daag hen uit om zelf een oplossing voor hun hulpvraag te bedenken. ‘Wat is de achtergrond van de vraag, hoe graag wil men daar verandering in aanbrengen, wat wil men ervoor doen, wat is het iemand waard en wat is de motivatie om te veranderen’, zijn belangrijke vragen.
Vaak betreft het stress en/of werk gerelateerde klachten (bv burnouts), geen nee durven zeggen, inherente gedragsveranderingen, problemen met afvallen, slecht slapen etc. ‘Een kijkje in je ziel’, vind ik daarom heel belangrijk.
Het implementeren van advies is niet altijd even gemakkelijk. Soms gaat een cliënt 2 stappen vooruit en dan 1 stap achteruit. “Dat lijkt langzaam, maar naarmate het proces volgt vereisen deze stappen steeds minder tijd. Ik ben heel blij dat ik de zoektocht naar mijn eigen passie heb kunnen realiseren en nu, samen met Fabiënne, verder gestalte kan geven middels onze samenwerking. Mensen ècht helpen met hun gezondheid, wat wil je nog meer!”, aldus Bas.