Hoe kan je stress verminderen?

"Zijn alle vormen van stress verkeerd? Welke invloed heeft het op het lichaam?"

Stress.. er is niemand die het niet kent en dat is ook niet zo gek, want we hebben er dagelijks mee te maken. Maar zijn alle vormen van stress verkeerd? Welke invloed heeft het op het lichaam? Hoe kan je stress verminderen?

Hier gaan we in de blog verder op in. Daarnaast zullen er ook praktische tips volgen zodat je je stressniveau met eenvoudige zaken al kan reduceren.

 

Wat doet stress met je lichaam?

We beginnen met de bijnieren. De bijnieren bevinden zich in de buik als een soort kapje boven de nieren. Ze zijn geen onderdeel van de nieren, ze liggen er alleen maar op.

De bijnieren bestaan uit twee delen, de schors (buitenkant) en het merg of medulla (kern). De bijnieren maken allerlei hormonen aan zoals cortisol, aldosteron, adrenaline, maar ook geslachtshormonen. Ze hebben dus een hele belangrijke functie, want zonder cortisol zouden wij niet kunnen leven.

Daarnaast worden ook andere organen enorm belast door stress, bijvoorbeeld je schildklier. Deze is o.a. betrokken bij de stofwisseling. Hierdoor komt het regelmatig voor dat mensen toch aankomen, ondanks dat ze niet veel of heel ongezond eten.

 

Verschillende soorten stress

Je kunt stress in twee categorieën plaatsen. Goede of slechte stress en acute of chronische stress. Het komt eigenlijk op hetzelfde neer.

 

Goede/acute stress.. wat bedoelen we hier nou eigenlijk mee?

Bij dit soort stress maken we kort extra cortisol aan om snel te kunnen reageren.

 

* Denk bijv. aan een fietser die ineens oversteekt en jij moet stoppen met de auto. Dit is positief!

* Denk bijv. aan sporten. Ook hier is het goed om alert te zijn, maar net ook even wat meer te kunnen uitvoeren.

* Of als je iets extra spannends moet gaan doen. Bijv. een tentamen maken of een sollicitatie/opvoering.

 

Slechte/chronische stress.. Bij deze stresssoort hebben we te maken met kortdurende stress die eigenlijk al veel te lang doorgaat. Het stopt niet. Het wordt eigenlijk chronisch.

 

* Denk bijv. aan druk op je werk.

* Maar ook niet lekker in je vel zitten. Niet goed weten wat je wilt met jezelf, je werk, je relatie(s) etc.

* En wat wat te denken van de voortdurende blootstelling aan allerlei toxische belastingen, denk hierbij bijv. aan fijnstof, schoonmaakmiddelen, woon- of werklocatie etc.

 

Hoe kan je stress verminderen?

Nu je een beetje weet wat het doet, waardoor je lichaam stress ervaart, is het ook belangrijk om te weten wat je eraan kunt doen. Uiteraard blijft het persoonsgebonden wat werkt, maar onderstaande tips kunnen je al een eind op weg helpen:

 

  1. Start met een goede basis in je voeding. Voldoende vezels, eiwitten en vetten consumeren. Snelle koolhydraten zoveel mogelijk vermijden. Bij voorkeur ook zo onbewerkt en biologisch mogelijk eten.
  2. Doe regelmatig ademhalingsoefeningen. Hier hebben we ook een blog over gemaakt. Dit kan al met enkele minuten per dag en op elk gewenst moment, waar je ook bent. Volg deze link naar onze blog over ademhaling.
  3. Zorg ervoor dat je leefomgeving zo weinig mogelijk aan toxines wordt bloodgesteld, dus geen geurstokjes of verfrissers in huis. Natuurlijke schoonmaakmiddelen (chloor is bacteriëdodend, dus ook voor het microbioom), afwasmiddel, zeep etc.
  4. Kijk ook naar je cosmetica en parfum en deodorant wat veelal dagelijks wordt gebruikt. Ook hierin zijn natuurlijke varianten mogelijk.
  5. Doe eens aan meditatie. Dit zorgt ervoor dat je echt weer terug gaat naar jezelf, naar de basis. Het kan je inzichten geven over wat je precies wilt, maar het kan je ook rust geven om bijv. goed in slaap te vallen.
  6. Beweeg voldoende! Naast ontspannen, is het ook belangrijk om te blijven bewegen. Elke dag 30 minuten wandelen reduceert al aanzienlijk je stresslevel. Nog een extra tip erbij: laat je telefoon thuis, ga met je buurvrouw of man/vrouw lopen en geniet eens van de omgeving en/of het gesprek.
  7. Geef iemand eens een knuffel. Het is namelijk bewezen dat het hormoon oxytocine vrijkomt na 20 seconden en dit stress reduceert.
  8. Zorg voor een positieve mindset. Stress gaat vaak gepaard met negatieve emoties/gedachten. Ga iets doen wat jij leuk vind. Niet wat anderen zouden willen dat je doet, maar iets wat van jou is.

Merk je nu dat je stress verminderen lastig vindt of dat je hier hulp bij wilt, dan helpen wij jou daar graag bij. Neem met ons contact op voor de mogelijkheden!

Kennis maken of meer willen weten?  Maak gebruik van onderstaande contact mogelijkheid!

Contact

Bas Mulder

Bas Mulder

Integraal leefstijl- & vitaliteitscoach

Meer informatie